Máme nové tlf. číslo 605 017 615

Stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat (ČR)

Stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat  (ČR)

k používání obojků s elektrickým výbojem, ostnatých obojků a stahovacích obojků bez mechanického omezení úplného zatažení smyčky u psů.

Ústřední komise pro ochranu zvířat je podle zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) příslušným orgánem ochrany zvířat, který doporučuje opatření a koordinuje plnění úkolů na úseku ochrany zvířat. Ústřední komise pro ochranu zvířat v souladu s touto svojí funkcí projednala a přijala na svém 88. zasedání dne 23.2.2006 následující Stanovisko Ústřední komise pro ochranu zvířat k používání obojků s elektrickým výbojem, ostnatých obojků a stahovacích obojků bez mechanického omezení úplného zatažení smyčky u psů.

Toto stanovisko je aktualizací Stanoviska Ústřední komise pro ochranu zvířat k používání elektrických, ostnatých a stahovacích obojků bez mechanického omezení úplného zatažení smyčky, které bylo schváleno Ústřední komisí pro ochranu zvířat na 81. zasedání dne 31.5.2005.

Důvodem změny stanoviska je nový pohled Ústřední komise pro ochranu zvířat na používání obojků s elektrickým výbojem při výcviku psů. Tyto tzv. elektronické obojky prošly v posledních 8 - 10 letech bouřlivým technickým vývojem a nemají již téměř nic společného se svými předchůdci, které používaly mnohem větší intenzitu elektrického proudu a zcela, nebo téměř zcela, postrádaly jakékoli regulační prvky. Z důvodů ochrany zvířat a sjednocení standardů byla založena Mezinárodní asociace výrobců elektronických obojků (ECMA), která se touto problematikou důkladně zabývá, a kromě vlastního výzkumu rovněž zadává studie odborným a vědeckým pracovištím. Dnešní moderní výrobky od renomovaných výrobců, sdružených v ECMA, plně respektují šetrné zacházení se zvířaty, a jejich použití v mnoha případech napomáhá nahradit některé tradiční metody výcviku psů, které mohou být ke zvířatům mnohem méně ohleduplné.